Draagmuur verwijderen

Wij slopen uw draagmuur efficiënt, veilig en snel. Lees hieronder over alles wat u moet weten!

Draagmuur verwijderen

Het verwijderen van een draagmuur is een ingrijpende verbouwing die uw huis kan transformeren, meer ruimte creëert of zorgt voor een open keuken die overloopt in de woonkamer. Deze taak vereist vakmanschap en kennis, omdat het onjuist verwijderen van een draagmuur kan leiden tot ernstige schade aan uw woning. Lees daarom verder over alles wat u moet weten over het verwijderen van een draagmuur.

Inhoudsopgave

Hoe herkent u een draagmuur?

Een draagmuur is een essentieel element van een woning. Ons beste advies is om de bouwplannen te raadplegen. Hierin vindt u alle details over de muren en kunt u de steunmuren onderscheiden van alle binnenmuren.

Een draagmuur is een essentieel element van een woning. Ons beste advies is om de bouwplannen te raadplegen. Hierin vindt u alle details over de muren en kunt u de steunmuren onderscheiden van alle binnenmuren.

Als u geen bouwplan heeft, kunt u een draagmuur identificeren aan de hand van enkele kenmerken:

 • Vervaardigd uit robuuste materialen zoals beton, kalkzandsteen, of baksteen.
 • De dikte van een draagmuur is meestal meer dan 10 cm.
 • Functioneert vaak als een van de buitenmuren van een gebouw.
 • De continuïteit van de structuur erboven; een verticaal doorlopende muur wijst vaak op een dragende functie.
 • De aan- of afwezigheid van een fundatie in de kruipruimte; zonder fundatie is het waarschijnlijk geen draagmuur.
 • Een massief en dof klinkend geluid bij het tikken op de muur duidt op een draagmuur, in tegenstelling tot een hol klinkend geluid.
 • De richting waarin de vloerbalken, vooral bij houten constructies, eindigen wijst op een dragende muur als deze in de wand termineren.

Naast de wanden zijn er ook nog draagbalken. De muren waarop de balk ligt, kan u niet zomaar uitbreken en kunnen als draagmuur worden beschouwd.

Draagmuur verwijderen kosten

De kosten om een draagmuur te verwijderen zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de noodzaak van een constructieberekening, het plaatsen van een steunbalk, en de afwerking na het verwijderen. Gemiddeld kunnen de kosten variëren, maar dit begint vanaf € 2.500 euro.

We hebben alle aparte kosten voor het verwijderen van de draagmuur gespecificeerd, echter leggen wij de nadruk op dat deze bedragen een ruwe indicatie zijn welke per situatie verschillen:

 • (Optioneel) Een vergunningsaanvraag voor het verwijderen van een draagmuur kost ongeveer 300 - 600 euro.
 • Een constructieberekening voor het verwijderen van een draagmuur kost ongeveer 400 - 800 euro.
 • (Optioneel) Stempelplan van een constructeur voor het verwijderen van een draagmuur kost 200 - 450 euro.
 • Het verwijderen van de draagmuur zelf kost 900 - 1.500 euro.
 • Een stalen balk welke dient als vervangend drager kost 200 - 400 euro.
 • De draagmuur opvangen kost 1.200 - 1.700 euro.
 • Een schoon puin afval container bij RT sloopwerken begint vanaf 131,40 euro excl. btw.
 • (Optioneel) een bouwtekening opstellen voor een draagmuur verwijderen kost zo een 600 - 1.000 euro.

Draagmuur verwijderen zonder vergunning

Voor het verwijderen van een draagmuur is een omgevingsvergunning vereist. Dit geldt voor elke verbouwing van uw huis waarbij sprake is van een constructieve verandering. Onder constructieve wijzigingen vallen aanpassingen aan dragende muren, vloeren, gevels en/of daken, dus ook voor het ondersteunen van een draagmuur heeft u een vergunning nodig. Het verwijderen van een niet-dragende muur vereist daarentegen geen omgevingsvergunning.

De voornaamste veiligheidsrisico’s bij het wegnemen van een draagmuur zijn het verzakken van het gebouw en het ontstaan van scheuren in de muren, of in het ergste geval, het compleet instorten van de constructie. Tijdens het vergunning proces beoordeelt de gemeente hoe de belasting van de verwijderde muur wordt opgevangen. Deze informatie wordt verkregen uit een constructieberekening, die bij de aanvraag van de vergunning wordt ingediend.

Het is aan te raden om een constructeur deze berekening te laten uitvoeren, zodat u verzekerd bent van naleving van de veiligheidsvoorschriften bij het verwijderen en ondersteunen van een draagmuur.

Hoe een vergunning aan te vragen voor het verwijderen van een draagmuur?

Een vergunningaanvraag doet u via het omgevingsloket.nl of bij uw gemeente. Voeg bij uw aanvraag de benodigde constructieberekeningen en tekeningen toe. Een duidelijke constructieberekening is cruciaal voor zowel de vergunning als de uitvoering van het werk. Hieronder volgen de proces stappen welke u zal moeten doorlopen in het proces:

 1. Vooroverleg: Overleg met de gemeente via een principeverzoek om te beoordelen of uw plan haalbaar is, vooral als dit afwijkt van het bestemmingsplan.
 2. Indienen principeverzoek: Beschrijf uw plan duidelijk, inclusief eventuele schetsen of een nieuwe gebruiksvorm, om te peilen of de gemeente wil meewerken.
 3. Principebesluit ontvangen: Een positief besluit geeft groen licht voor verdere ontwikkeling; bij een negatief besluit kunt u uw plan aanpassen en opnieuw overleggen.
 4. Aanvraag omgevingsvergunning: Officieel aanvragen via het Omgevingsloket met alle benodigde documenten en informatie.
 5. Behandeling aanvraag: De gemeente heeft 8 weken om te beslissen, met opties voor verlenging of pauzering bij ontbrekende informatie.
 6. Gebruik vergunning: Na verlening kunt u de vergunning direct gebruiken bij de korte procedure, of wachten tot na de beroepstermijn bij de uitgebreide procedure.

Hoe lang duurt een vergunningaanvraag voor het verwijderen van een draagmuur?

De duur van een vergunningaanvraag kan variëren, maar houd rekening met een periode van enkele weken tot mogelijk enkele maanden. Overweeg een flitsvergunning voor een sneller proces. De aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning kan complex en soms onduidelijk zijn. Officieel moet de gemeente binnen 8 weken een beslissing nemen op de meeste aanvragen voor een vergunning.

Echter, in de praktijk kan het bij complexere aanvragen vaak tot wel 8 maanden duren voordat een vergunning wordt verleend. Deze vertraging wordt meestal veroorzaakt door het vooroverleg dat plaatsvindt voordat de eigenlijke aanvraag wordt ingediend. Pas na dit vooroverleg start de officiële aanvraagprocedure. Bovendien beschikt de gemeente over verschillende mogelijkheden om de beslistermijn binnen de omgevingsvergunningprocedure uit te stellen.

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen

Voor het gedeeltelijk verwijderen van uw draagmuur gelden dezelfde regels en wetgeving als voor het verwijderen van een gehele draagmuur. Ook raden wij altijd aan professionals in te huren, zelfs als het slopen van de muur maar een klein stukje betreft. Er komen namelijk altijd veiligheidsrisico's bij kijken en een constructieberekening blijft verplicht.

Ook een omgevingsvergunning heeft u nog steeds nodig. De kosten komen daarom redelijk overeen met de indicatie kosten genoemd in Draagmuur verwijderen kosten. Wij snappen dat u niet kan bouwen op een ruwe indicatie en berekenen daarom graag de kosten voor u uit, vraag daarom een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan!

Wij snappen dat u precies wilt weten welke kosten komen kijken bij uw verbouwing. Neem daarom vandaag nog contact op met RT Sloopwerken voor een vrijblijvende offerte of vul uw informatie hier rechts in en wij nemen contact met u op. Ons team helpt u graag verder met persoonlijk advies en een op maat gemaakte aanpak.

Reviews van onze diensten

Bekijk hieronder enkele van onze ervaringen/reviews van onze klanten.

Stars Icon - Constructor X Webflow Template

Wij zijn zeer tevreden over het werk wat Richard en zijn collega's hebben gedaan bij ons. Dit bedrijf werkt netjes, is duidelijk in de communicatie en naar mijn mening ook voor een schappelijke prijs!

Don Wilbers
Stars Icon - Constructor X Webflow Template

Richard heeft bij ons 2 muren open gemaakt, 1x met stalen ligger en 1x met portaal. Met zijn kring van specialisten om zich heen heeft hij alle vaardigheden beschikbaar om dit professioneel op te lossen.De communicatie was perfect, zowel vooraf als tijdens het werk zelf. Duidelijk, eerlijk en het is duidelijk dat er expertise is.

Scott Hoekstra
Stars Icon - Constructor X Webflow Template

Het slopen van mijn schoorsteen die op instorten stond is snel, veilig en vakkundig uitgevoerd. Richard is vriendelijk en duidelijk in zijn communicatie.

Steven Tak
Stars Icon - Constructor X Webflow Template

Luistert en denkt mee, prettig in de omgang en prachtig professioneel werk afgeleverd. Aanrader!

Tycho Tromp
Stars Icon - Constructor X Webflow Template

Goede communicatie en erg prettig om mee te werken. Afspraken nagekomen, en resultaat zoals verwacht.Werkte elke aannemer maar op deze manier. Bedankt!

Steven de Waard
Stars Icon - Constructor X Webflow Template

Flexibel, netjes en volgens afspraak gesloopt. Netjes geveegd opgeleverd.

Familie Honing

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Uw contactverzoek is ingediend.
We nemen binnen 24-48 uur contact met u op.
Oeps! Er is iets fout gegaan.